Gemiddelde leestijd: 4 min.

Geplaatst op: 01/06/2021

5 gebruikerstips voor Power BI

Wie “Power BI” zegt, zegt onder meer “de kracht van gegevens ultra toegankelijk maken om snellere en betere beslissingen te nemen.” Gerichte oplossingen als deze zijn natuurlijk koren op onze molen. OASE staat immers voor concrete tips om digitale tools onder de knie te krijgen en efficiënter te werken. Hieronder vind je alvast vijf tips voor eindgebruikers om Power BI optimaal te benutten.

Power BI tip #1: Gebruik de filter- en sorteermogelijkheden

De indrukwekkende interactiviteit tussen grafieken en visuals is een van de belangrijkste kenmerken die een Power BI rapport onderscheidt van de mindere goden. Bovendien heeft elke grafiek ook hemelse filter- en sorteermogelijkheden. Onze tip: ga op ontdekking!

In het filterpaneel leer je de verschillende filteropties kennen waarmee je je grafiek, rapportpagina of volledige rapport aanpast aan je noden. Ook de sortering van data zet je naar je hand, per grafiek of visual.

Power BI tip #2: Gebruik Persoonlijke Bookmarks

Veel Power Bi-rapporten bevatten talloze selectie- of filterelementen. Voor de analyse die jij wilt moet je dus heel wat aan- of uitvinken om dan je resultaten te analyseren.

Als je verschillende selecties regelmatig met elkaar moet vergelijken is het superhandig je selecties op te slaan in een persoonlijk bookmark. Zo ga je eenvoudigweg van de ene naar de andere selectie over. Een echte timesaver.

Power BI tip #3: Integreer Power BI in je Teams-kanaal

Power BI-rapporten zijn standaard beschikbaar via de Power BI Service. Nog handiger en efficiënter is echter: je rapporten raadplegen vanuit je moderne werkomgeving. We hebben het over Microsoft Teams, natuurlijk.  In een Team of Channel kan je simpelweg een tab toevoegen met weergave van een Power Bi Rapport.

Zo maak je optimaal gebruik van de Teams-mogelijkheden. Je analyseert en bespreekt je rapporten rechtstreeks met collega’s via chat, neemt notities in OneNote, plant activiteiten in via Planner activiteiten… en zo veel meer.

Power BI tip #4: Kopieer een Power BI grafiek naar je e-mail, chat of presentatie

Soms is het handig of zelfs nodig om je communicatie of een presentatie te onderbouwen met een duidelijke grafiek. Dat je met Power BI knappe grafieken maakt hoeven we je wellicht niet meer te vertellen. Maar wist je dat je met Power BI-rapporten alle grafieken of visuele elementen moeiteloos kopieert en hergebruikt in e-mails, chats of presentaties.

Je denkt misschien: “Waarom niet gewoon werken met screen clippings?”

Wel, de Power BI-functie kopieert behalve jouw grafiek zelf ook een extra informatie-laag. Die geeft het precieze moment van kopiëren aan, biedt de meest recente data refresh en zelfs een link naar het originele rapport in Power BI. Daarnaast geeft ze ook de criteria (Filter settings) mee waarop de gekopieerde grafiek is gebaseerd.

Power BI tip #5: Spaar je ogen dankzij High Contrast

We kennen het allemaal: vermoeide ogen na weer een dagje computerwerk. Of misschien ben je wel slechtziend en zijn de mooie rapporten niet zo evident voor jou?

Ook daar hebben de ontwikkelaars van Power BI rekening mee gehouden. Je kan namelijk rapporten bekijken op basis van High Contrast-instellingen. Er bestaan vier verschillende instellingen met elk een aangepaste weergave.

Meer tips rond Power BI en Power Platform? Die vind je natuurlijk op OASE!

Deze website gebruikt cookies om jou de beste website-ervaring te bieden