Gemiddelde leestijd: 4 min.

Geplaatst op: 19/10/2020

5 online presentatietips voor Powerpoint van Office 365

Presentaties: love ‘em or hate ‘em, ze horen er soms gewoon bij. Vroeger gebeurde het allemaal in de vergaderzaal. Nu geven we onze presentaties vaak thuis, voor de camera. De ene persoon ziet het als een voordeel, de andere misschien als een nadeel.  Een ding staat buiten kijf: de dynamiek is anders. Office 365 biedt gelukkig heel wat nuttige hulpmiddelen om jouw presentaties net naar een ongekend niveau te tillen.  Op basis daarvan hebben we voor jou vijf krachtige online presentatietips genoteerd.

Online presentatietip 1: Less is more

Het is een universele richtlijn die geldt voor elke presentatie, ter plaatse of online. Bij een online presentatie is het echter nog belangrijker. Je hebt immers geen fysieke controle over de aandachtsspanne van je publiek. Je weet niet wat er rond hen gebeurd en je weet niet of andere applicaties op hun computer aandacht opeisen. Beknoptheid is daarom essentieel.

Vermijd slides met veel tekst. Werk met beelden, maar overdrijf ook daar niet mee.  De ideale balans is vaak een beeld gevolgd door één begeleidende zin of zelfs één woord. Jij doet de uitleg. De PowerPoint presentatie dient als je leidraad.

Beperk ook de duurtijd van je mondelinge presentatie. Heb je een uur vergadering voorzien? Richt je dan eerder op een half uur spreektijd. Dat biedt ruimte voor meestal onvermijdelijke onderbrekingen en vooral voor vragen van deelnemers. De kwaliteit van die interactie bepaalt vaak of je presentatie écht een succes was.

 

Online presentatietip 2: Laat PowerPoint het werk doen voor jou

Microsoft beseft dat iedereen anders is en specifieke talenten heeft. Presentaties klaarmaken en geven is niet voor iedereen een favoriete bezigheid. Daarom kan je op verschillende handige PowerPoint-hulpmiddelen rekenen.

Wil je visuele elementen toevoegen maar heb je geen inspiratie? Dan kan je onder het tabblad Invoegen de knop Afbeeldingen kiezen voor gratis Stock Afbeeldingen. De knop Iconen geeft je dan toegang tot een arsenaal van leuke tekeningen, of zelfs personen op een transparante achtergrond.

Om je slides met tekst wat leuker te maken, kan je gebruik maken van de knop Designer onder het tabblad Ontwerpen. Enkele klikken later zien je slides er al een pak professioneler en aantrekkelijker uit.

Tot slot kan je met de knop Zoom onder het tabblad Invoegen ook eenvoudig een overzichtsslide maken. Hierop verschijnen koppelingen naar de door jou geselecteerde slides. Zo spring je tijdens je presentatie vlot van het ene onderdeel in je presentatie naar het andere.

 

Online presentatietip 3: Wees voorbereid en gebruik de presentatie coach van PowerPoint

Zenuwachtig om die presentatie te geven? Als je thuis werkt is er misschien iemand aanwezig die als testpubliek kan dienen. Een generale repetitie kan wonderen doen. Je bent misschien echter de enige persoon die thuis werkt in jouw gezin. Gelukkig sta je er ook dan niet alleen voor, dankzij deze online presentatietip:

Gebruik de Presentatie Coach in PowerPoint online. Deze luistert letterlijk naar jouw mondelinge presentatie en geeft je vervolgens een rapport met daarin de nodige verbeterpunten. Zo wijst het op overmatig gebruik van stopwoorden en stelt het vast wanneer je de tekst die op je PowerPoint slides staat afleest.  

De AI-gedreven toepassing is vaak nog handiger dan collega’s, familie of vrienden omdat ze er geen doekjes om windt. Je krijgt duidelijke feedback over jouw werkpunten.

Online presentatietip 4: Denk verder dan je PowerPoint

Presenteer je online, sta dan zeker even stil bij wat je zal tonen om je presentatie kracht bij te zetten. Denk daarbij ook out-of-the-box, in dit geval: buiten je PowerPointpresentatie. Misschien is er een website of applicatie die jouw boodschap duidelijker overbrengt dan jij zelf zou kunnen op een PowerPoint-slide? Het is trouwens ook mogelijk dat iemand in je publiek tijdens een interactie naar een externe bron verwijst. Soms is het nuttig om die dan ook te raadplegen.

Deel daarom je volledige bureaublad in plaats van enkel je PowerPoint-scherm wanneer je online presenteert. Zo wissel je flexibel tussen vensters. Denk er wel aan om toepassingen die mogelijk meldingen versturen uit te zetten, of gebruik de Focus assist in Windows 10 om onnodige meldingen te verbergen. Zo verstoor je de flow van je presentatie niet.

Vergeet ook niet dat je webcam een rol speelt bij je presentatie. Soms lukt het delen van zowel je camera als je scherm niet optimaal. Dat komt doorgaans omdat je netwerk veel data te verwerken krijgt en als het ware niet kan volgen. Gaat alles te traag? Schakel dan even je camera uit. Vind je het toch noodzakelijk dat je publiek jou ziet? Dan is een je presentatie delen als bestand een mogelijk alternatief. Zo belast je je netwerk wat minder.

 

Online presentatietip 5: Zorg voor interactie met je publiek

Wanneer je thuis presenteert, heb je geen rechtstreeks contact met je publiek. En ook al zie je mekaar via de webcam, jullie interactie verliest toch wat resolutie.

Om dit weer in evenwicht te brengen, raden we aan om af en toe een interactief element in je verhaal te steken, zoals bijvoorbeeld een interessante vraag. Bij een eenvoudige ja-nee-vraag kan je publiek zelfs virtueel de hand op steken (bijv. bij Microsoft Teams). Je kan in je PowerPointpresentatie ook een Formulier toevoegen en live laten invullen door je publiek.

Over interactie gesproken: PowerPoint Online heeft ook een feature genaamd Live presentaties. Jouw publiek meldt zich dan aan voor de presentatie dankzij een QR-code. De slides volgen ze via hun smartphone of tablet terwijl Microsoft Teams (of een andere tool) op hun PC enkel dient om elkaar te zien. De focus ligt met andere woorden nog meer op de menselijke interactie, terwijl de slides vooral ondersteuning bieden. Extra handig is dat de Live presentatie via de QR-code ook automatisch ondertitels genereert en de mogelijkheid biedt aan elke deelnemer om rechtstreeks de vertaling weer te geven.

Op zoek naar meer online presentatietips of nuttige Office 365-features?

Via ons OASE-platform hebben jij en de rest van je organisatie onbeperkt toegang tot how-to-video’s en andere hulpmiddelen.

VRAAG JE GRATIS PROEFPERIODE AAN

Deze website gebruikt cookies om jou de beste website-ervaring te bieden