Gemiddelde leestijd: 5 min.

Geplaatst op: 21/10/2020

De beste Windows-sneltoetsen voor dagelijks gebruik

Windows-sneltoetsen… De een gebruikt ze de hele dag door, de ander vindt ze overbodig of heeft geen idee welke te gebruiken. Het is inderdaad niet simpel om het overzicht te behouden. Wij hebben alvast onze twintig favoriete sneltoetsen voor dagelijks gebruik op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

1. Windows + ;

Je tekst opvrolijken met emoticons? Met deze sneltoets tover je een pop-upvenster tevoorschijn, waarin je in een handomdraai de emoticon vindt die je zoekt. Deze leuke toetsencombinatie is bruikbaar in verschillende soorten Office 365-bestanden.

2. Ctrl + Z en ctrl + Y

Het overkomt ons allemaal wel eens: je voert een actie uit of doet een aanpassing in een Windows-programma, maar je bent er niet tevreden over. Ctrl + Z to the rescue! Maar wist je dat er ook een sneltoets bestaat om je laatste stap terug te zetten? Daarvoor gebruik je ctrl + Y.

3. Windows + E

Windows Verkenner is een essentieel onderdeel van Windows, en waarschijnlijk een van de meest gebruikte toepassingen. Om snel een Verkenner-venster te openen, gebruik je de toetsencombinatie Windows + E. Ook handig als er al een Verkenner-venster openstaat, en je een tweede venster nodig hebt.

4. Windows + typen

Eén van de eenvoudigste sneltoetsen is de Windows-toets zelf. Je weet wel, de knop met vier vierkantjes, links onderaan je toetsenbord. Druk je die in, dan opent het startmenu vanzelf. Begin gewoon te typen om de zoekmodus van Windows te activeren. Zo vind je razendsnel het programma of bestand dat je nodig hebt.

5. Windows + P

Sluit je een tweede scherm of een projector aan, dan wordt je beeldscherm meestal gedupliceerd. Niet altijd handig… Wil je dit snel wijzigen naar bijvoorbeeld een uitgebreid beeldscherm? Ga voor de combinatie Windows + P om het keuzemenu te openen, en kies daar je voorkeursinstelling.

6. F2 en tab

Om een bestandsnaam in Windows Verkenner te wijzigen, kan je twee keer traag klikken op de file. Eerder ongeduldig aangelegd? Gebruik de sneltoets F2. Daarmee open je het tekstveld van het geselecteerde bestand. Ook bruikbaar in Excel, om rechtstreeks in een cel te werken.

Moet je een groot aantal bestanden tegelijk van naam veranderen in Windows Verkenner? Gebruik dan de tab-toets. Daarmee spring je van het ene tekstveld naar het volgende, en pas je razendsnel alle bestandsnamen aan.

7. Windows + shift + S

Met deze bijzonder handige toetsencombinatie maak je in één-twee-drie een schermopname, die daarna op je klembord wordt gezet. Vervolgens gebruik je de sneltoets ctrl + V om de schermopname toe te voegen in een programma. Een handig trucje dat uit OneNote is overgewaaid naar alle Windows-toepassingen.

8. Windows + pijltjes

Wie veel tijd voor een computerscherm doorbrengt, heeft vaak verschillende toepassingen en vensters openstaan. Het kan nuttig zijn om die schermen naast elkaar te zien. Denk bijvoorbeeld aan twee Verkenner-vensters die je naast elkaar opent, om bestanden van de ene naar de andere locatie te verslepen. Met de toetsencombinatie Windows + richtingspijltjes verschuif je een venster naar de linker- of rechterkant van je scherm, en plaats je er een ander venster naast.

9. Windows + L

Je computer vergrendelen als je even weggaat is een must. Zowel op vlak van communicatie (je collega’s zien aan je status dat je afwezig bent) als op vlak van cyberveiligheid. En… Het kost je letterlijk één seconde dankzij de sneltoets Windows + L.

10. Windows + tab

Met deze toetsencombinatie open je de Windows-taakweergave. Van hieruit wissel je gemakkelijk naar een ander venster. Je krijgt ook een overzicht van je gebruiksgeschiedenis. Handig als je een bestand wil terugvinden waarmee je eerder die dag bezig was.

11. Windows + shift + cijfer

Een iets meer geavanceerde combinatie: met deze sneltoets open je het programma dat op de eerste, tweede, derde, … positie staat in je Windows-taakbalk. Het eerste programma open je dus met Windows + shift + 1.

12. Ctrl + shift + esc

Heeft je computer last van kuren? Kan gebeuren. Met deze toetsencombinatie check je wat er aan de hand is. Je roept er immers het venster Taakbeheer mee op. Activeer je in dat venster de detailweergave, dan zie je bijvoorbeeld hoe hard je processor, geheugen of netwerk draaien. Gaan de cijfers richting 100%, dan is je computer heel hard aan het werk, en moet je even geduld hebben.

13. Ctrl + enter (Outlook)

Een quick win voor Outlook: de toetsencombinatie ctrl + enter. Die kan je gebruiken om een mail te verzenden. Meestal ben je toch aan het typen, en is een sneltoets gemakkelijker dan naar je muis gaan en op de knop verzenden klikken.

Opgelet: gebruik je deze toetsencombinatie voor de eerste keer, dan krijg je waarschijnlijk een melding of je deze functie wil activeren. 

14. Cijfer + enter (PowerPoint)

Een enorm handige tip voor wie een Powerpoint-presentatie geeft, is de combinatie van een cijfer en de enter-toets. Daarmee spring je naar de dia met dat nummer, zoals bijvoorbeeld een verborgen dia of een overzicht. Dat veronderstelt natuurlijk wel dat je de dianummers goed kent (of dat je een overzicht bij je hebt). 

15. F12

Wil je een bestand snel opslaan onder een andere naam? Druk gewoon op F12. Je komt onmiddellijk in het bijhorende venster terecht.

16. Ctrl na plakken

Om een stuk tekst, een afbeelding of een ander element te plakken in een Office-programma, gebruik je ctrl + V of de optie plakken speciaal in het lint bovenaan. Wist je dat je die laatste optie ook kan oproepen nadat je normaal hebt geplakt? Normaal gezien verschijnt er onderaan het geplakte element een klein icoon met ‘ctrl’ erin. Druk je op de ctrl-toets, dan open je een klein venster met de verschillende plakmogelijkheden. Gebruik de pijltjestoetsen om een optie te selecteren.

17. Ctrl + shift + B

Met deze toetsencombinatie verberg je in elke webbrowser je favorietenbalk. Handig wanneer je bijvoorbeeld tijdens een vergadering je scherm wil delen, maar je favoriete webpagina’s liever niet. De balk terug oproepen doe je ook met ctrl + shift + B. Wil je snel een mooi overzicht van al je favorieten? Gebruik dan ctrl + shift + O.

Ctrl + shift + B kan je in Teams ook gebruiken om een vergadering of telefoongesprek in één keer te sluiten.

18. Ctrl + klik en shift + klik

Wanneer je iets opzoekt via Google of Bing, krijg je vaak zoveel resultaten dat je niet zeker bent welke nu juist de meest interessante informatie bevat. In plaats van alle links een voor een te openen en telkens terug te keren naar de zoekresultaten, open je elke koppeling beter in een apart tabblad. Daarvoor hou je de ctrl-toets ingedrukt terwijl je op de koppeling klikt. Wil je de koppeling openen in een apart browservenster? Gebruik dan shift + klikken.

19. Ctrl + shift + T

Je opent het ene na het andere tabblad in Google Chrome of Microsoft Edge, en sluit per ongeluk net dat tabblad dat je nog nodig hebt. Herkenbaar? Wij hebben een quick fix: met de toetsencombinatie ctrl + shift + T heropen je het laatst gesloten tabblad.

20. F5 en ctrl + F5

Snel een webpagina vernieuwen? Je kan het vernieuwen-icoontje bovenaan in het menu gebruiken. Of kies voor een snellere oplossing: de F5-toets. Met ctrl + F5 vernieuw je niet alleen de pagina, maar ook alle bijhorende cookies en de geschiedenis. Dat kan handig zijn als de wijzigingen waarop je zit te wachten toch niet getoond worden.

Nog meer Windows-sneltoetsen?

Zo, dat waren ze. Wist je dat je de meeste sneltoetsen in Office eenvoudig kan terugvinden? Beweeg met je muis over een icoon, en een omschrijving van de knop verschijnt. Is er een sneltoets voor de knop beschikbaar, dan wordt die hier in vet getoond. Handig, toch?

Wil je nog tips en tricks om je Office 365-productiviteit te verbeteren?

Dan is ons OASE-platform echt iets voor jou!

CONTACTEER ONS

Deze website gebruikt cookies om jou de beste website-ervaring te bieden